Bra att tänka på innan köpet. Kelpien är en förhållandevis frisk ras. Genom sin storlek och kapacitet har Kelpien visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till bruks, agility, lydnad och tjänstehund inom såväl bevakning som räddning. En Kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa. Kelpien är en utomordentligt vaken, pigg och i hög grad intelligent hund med ett milt, fogligt lynne och en nästan outtömlig energi med en påfallande lojalitet och plikttrogenhet.

Temperamentet är alltså livligt och detta medför att kelpien kräver en hel del motion. Den är öppen och vänlig men samtidigt ganska självständig och kan tänka själv och ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel då den reagerar på djurens rörelser snabbare än föraren. Den trivs bäst med att följa sin ägare överallt men kan ligga lugn och tyst om man måste lämna den någon stund. Den är mjuk mot sin förare men inte vek i arbetet. Typiskt för rasen är dess välvilliga inställning till människor, dess läraktighet och samarbetsförmåga.

Försök att träffa föräldradjuren till den valp du är intresserad av. Tiken är mycket viktig då hon lever tillsammans med valpen de första 8 veckorna och präglar dem med sitt beteende. Du får ju också chansen att prata närmare med uppfödaren som är en viktig person då du väljer valp. Chansen att hitta en bra valp är större om man ställer krav på valpens föräldrar och på uppfödaren. Det är viktigt att du läser om de krav som Svenska Kennelklubben (SKK) ställer samt Svenska Kelpieklubbens (SVEKK) rekommendationer för avelshundar under fliken VALPKULLAR. För att få fakta om föräldrarna kan du också gå in på SKKs hemsida under E-tjänster köpa hund Under rubriken hunddata kan du titta närmare på föräldrarnas stamtavla, mentalbeskrivning (MH), höftledsresultat (HD) och tävlingsresultat.


LYCKA TILL med din nya valp!

Om Australian Kelpie

På Svenska Kelpieklubbens webbplats finns det mängder av matnyttig information om Australian Kelpie så som rasens historia, användningsområden, färggenetik, statistik och litteratur.

Läs mer under Australian Kelpie.

Även bra att läsa

Avelskommitté

Vill du ha råd inför kommande valpköp eller funderar du på att låta din Australian Kelpie gå vidare i avel?

Hör av dig till SVEKKs avelskommitté:
avel@kelpieklubben.se